BATH – Stuttgart, Germany

BATH interprets ways of inhabiting as well as the urbanized landscape. It opportunistically joins for a brief spatial moment the circuits that have become antipodes of the contemporary environment: infrastructure and nature. It proposes an alternative, self-empowered form of leisure. BATH is composed of a 1,000-meter garden hose that plugs via a hydrant into the existing hidden infrastructure and can carry enough water to fill a bathtub for two people. Arranged in countless loops, the elastic hose forms the surface of a screen that catches the sun, thus heating the water in the hose that will fill the bath and eventually be released to irrigate the surroundings.


Project type: Installation

Year: 2004 and 2006

Location: Park Schloss Solitude, Stuttgart, Germany and Folly Dock, Rotterdam, Netherlands

Design team: Sabine M├╝ller, Andreas Quednau

Building team: Ulrike Kube, Sarah Centgraf, Herman Fellinger, Dieter M├╝ller, Katrin Henke

Structural engineers: Florian Foerster, Steffen Stich

Supported by: Akademie Schloss Solitude and Architekturgalerie am Weissenhof

Awards: Architectural Review Award for Emerging Architecture 2008, commendation and Environmental Tectonics Competition, Architectural Association, London, 2nd Prize

architecture, selected projects, design, research, landscape, sustainability, competitions
01/01/2006